Ketupat Lebaran Khas Medan yang Gurih

Ketupat Lebaran Khas Medan yang Gurih

Ketupat biasanya selalu dihidangkan pada hari raya lebaran. Dimakan dengan ditemani opor ayam atau rendang. Tapi ketupat yang satu ini dapat disantap nikmat walau tanpa makanan pendamping. Yuk simak resepnya.

 

Bahan-bahan:

1 kg pulut (ketan) putih

3 butir santan dari kelapa tua

20 buah sarang ketupat

2 sendok makan garam.

 

Cara membuat:

  1. Cuci pulut hingga bersih lalu tiriskan sampai kering.
  2. Masukkan pulut ke dalam sarang ketupat.
  3. Panaskan santan dan garam menggunakan panci Ceraflon by Cosmos CDO-24 MBC dan kompor CGC-139
  4. Masukkan sarang ketupat ke dalam santan.
  5. Terus aduk santan sehingga mendidih dengan sempurna
  6. Jangan sampai santan pecah.
  7. Masak ketupat sampai matang
  8. Ketupat pulut siap dihidangkan